Fakta om stikkveps: Dette bør du vite om de plagsomme insektene

Stikkeveps er små, men ærlig talt ganske fryktinngytende insekter som de fleste av oss møter hver sommer. Mange kjenner nervene komme bare ved lyden av summingen, men sannheten er at stikkeveps, stort sett, lar deg være i fred om du ikke tråkker dem på tærne.

De er utrolig territoriale, og det er først når du nærmer deg bolet deres at de virkelig kan bli ubehagelige.

Nærbilde av en stikkveps sittende på et grønt blad utendørs.

En erfaren skadedyrekspert legger ofte merke til at veps følger faste ruter, og de tar små, målrettede speiderturer før de eventuelt angriper. Stikkeveps kan faktisk “huske” ansikter og forfølge folk som har forstyrret dem – det er nesten litt uhyggelig.

Dette gjør kontrollarbeid utfordrende, og noen ganger må du bare ta det ekstra rolig, gjerne på kjølige morgener når vepsen er treg og litt sløv.

Det er både fascinerende og litt skremmende å se hvor fort vepsen går fra rolig til aggressiv hvis de føler seg truet. Eksperter kjenner ofte adrenalinet pumpe når de står tett på et vepsebol – det er ikke akkurat en jobb for de med svake nerver.

Hva er stikkveps?

Nærbilde av en stikkveps sittende på et grønt blad i naturlig lys.

Stikkveps er ganske vanlige i Norge, særlig når sensommeren nærmer seg. De har faktisk en viktig rolle i naturen, men kan bli et skadedyr hvis de bygger bol i nærheten av mennesker og dyr.

Kjennetegn på stikkveps

Stikkveps – eller bare veps, som de fleste sier – har det velkjente svarte og gule mønsteret som nærmest roper “hold deg unna”. Kroppen er slank, midjen er smal, og vingene er gjennomsiktige og skinnende.

Lengden varierer fra 10 til 20 mm, så de er ikke så store, men de synes godt.

I Norge finnes det flere arter, men jordveps og takveps er blant de mest vanlige. Du finner dem i hager, skog og til og med midt i byen.

Vepsen har sterke kjever – de tygger faktisk tre for å bygge reirene sine. Det er litt kult, egentlig.

Et typisk trekk er at de kan stikke flere ganger, og de er lynraske i lufta. Jeg har lagt merke til at de virker ekstra på vakt mot slutten av sommeren, når bolet er på sitt største.

Stikkvepsens livssyklus

Livssyklusen starter tidlig på våren. Dronningene våkner fra dvalen og begynner å lete etter et sted å bygge bol, ofte under takskjegg eller nede i bakken.

Først bygger dronningen noen få celler og legger de første eggene. Når eggene klekker, mater hun larvene med insektbiter hun samler.

Etter noen uker blir larvene til arbeidere, og de tar over jobben med å bygge ut bolet og skaffe mat. Dronningen fortsetter å legge egg, og arbeiderne følger henne trofast.

Mot slutten av sommeren produseres det flere dronninger og hanner. Etter paring dør nesten hele kolonien, mens de nye dronningene finner et sted å overvintre.

Som skadedyrekspert synes jeg det er ganske fascinerende hvordan kolonien liksom “vet” når det er på tide å skifte fokus fra arbeidere til dronninger.

Forskjeller mellom stikkveps og andre insekter

Stikkveps blir ofte forvekslet med blomsterfluer og bier, særlig fordi de har lignende farger. Men veps har slank midje og glatt kropp, mens bier er hårete og mer robuste.

Blomsterfluene – de som bare ser ut som veps – har ikke brodd og er helt harmløse. Vepsen kan stikke flere ganger uten å dø, mens bier bare får til én gang.

Blomsterfluene later bare som de kan stikke, men de er faktisk gode pollinatorer, akkurat som biene.

En detalj mange ikke tenker over, er at veps er rovdyr. De jakter på andre insekter for å mate larvene sine. Bier og blomsterfluer spiser pollen og nektar.

Jeg har ofte måttet forklare folk at veps, selv om de kan være ganske plagsomme, faktisk er nyttige for å holde andre insekter i sjakk.

Stikkveps, mennesker og utfordringer

Nærbilde av en stikkveps på et blad med mennesker i bakgrunnen.

Stikkveps dukker opp der folk er, og de blir raskt samtaleemne både på jobb, hjemme i hagen og ikke minst på Facebook. Disse små insektene skaper både frykt og frustrasjon fordi de kan stikke og gi helseproblemer, men også ødelegge mat og uteplasser.

Hvorfor vi ofte møter stikkveps

Stikkveps trekkes mot mennesker fordi de elsker sukker og proteinrik mat. På sommeren samler de seg der folk sitter ute med brus, saft eller grillmat.

Søppel, tomme bokser og åpen mat er som magneter på dem. Når mattilgangen i naturen synker utover sensommeren, blir de mer pågående og til dels aggressive.

Mange huseiere opplever problemer når stikkveps bygger bol rundt verandaen, på loftet, eller til og med inne i veggen. En erfaren skadedyrbekjemper ser fort tegnene – typisk trafikk av veps inn og ut av små åpninger i veggen.

Han vet at det haster å gjøre noe før bolet blir for stort, og det kan bli et skikkelig problem.

Vepsestikk og helsefare

Vepsestikk gjør vondt, og for de fleste går det heldigvis over ganske raskt. Men noen kan få kraftigere reaksjoner.

En liten andel av befolkningen er allergiske og kan få alvorlige symptomer, som pustevansker eller hevelser – i verste fall allergisk sjokk. Barn og eldre kan reagere ekstra sterkt, særlig hvis de blir stukket i munn eller hals.

Skadedyreksperter ser ofte at folk undervurderer risikoen, spesielt når det er store bol nær inngangen til huset.

Typiske råd etter vepsestikk fra en skadedyrbekjemper:

  • Hold deg i ro, ikke slå etter vepsene.
  • Fjern brodden hvis den sitter igjen (det skjer sjelden, for brodden følger nesten aldri med hos stikkveps).
  • Kontakt lege hvis du får sterke reaksjoner, eller vet at du er allergisk.

Stikkveps som skadedyr

Stikkveps kan være en skikkelig plage, både inne og ute, når de bestemmer seg for å bygge bol i nærheten av folk.

De gnager seg inn i treverk og isolasjon.

Hvis bolet får stå i fred, kan det faktisk bli overraskende stort.

Det skal ikke mer til enn en kake på terrassen før hele svermen dukker opp.

For en skadedyrbekjemper er det ofte utfordrende å fjerne et vepsebol på en trygg måte, spesielt hvis det ligger vanskelig til.

Du trenger verneutstyr, og gjør du feil, kan vepsene bli ganske aggressive.

Noen prøver seg på egen hånd etter å ha lest et råd på Facebook, og det går ikke alltid bra—det ender fort med flere stikk eller ødelagt kledning.

Vepsene gir seg sjelden før bolet faktisk er fysisk fjernet.

Derfor er det egentlig best å få inn profesjonell hjelp hvis du virkelig har et problem.

En erfaren skadedyrbekjemper vet forskjellen på artene, skjønner hvor bolet sannsynligvis er gjemt, og har peiling på når det er tryggest å ta jobben.